Subtitles for Laboratory Aids In Diagnosis - Part II

2,204   5   0  
  Pause sub
посакам добредојде на Универзитетот во Мичиген стоматологија подкаст серија промовирање орален
здравствена грижа
во светот
Мис ќе вклучува првиот одбојката
комплетна крвна слика на комплетна крвна слика
се состои од тромбоцитите престанокот
и различна број на бели крвни клетки
во современиот ден лабораторија биде многу прекини се направени од страна автоматизација
или со помош на електронските уреди на бројот на црвените крвни клетки и бројот на белите крвни клетки
се врши
во многу случаи на бојата се спротивстави на електронски уред за донесување на оваа
вид на смиреност
бојата Конор го одредува бројот и големината на честичките
суспендирани во еден изборен електрични проводници течност
клетките се врши со форсирање на суспензија на клетки
во електролит да тече низ мал отвор имајќи Amherst предавање на
на секоја страна како мобилен
на комбинација низ отворот ја менува отпорноста
помеѓу електродите Мис произведува напон Павле толку краток рок на траење
Мис ќе промена на големината во зависност од големината на честичките
СИРИЗА анкетарите потоа по електронски намалени
среќава како ќе се види на техничар во лабораторија
можеме да видиме дека таа се подготвува примерок од крв
за Калдер контра со цел да го
простор честичките за поточни пребројување
како тие ќе поминат низ отворот и помеѓу електродите
заблуда е потребна крв таа е мерење на
од количеството на крв во пет залог
и воведување во изотоничен раствор
тоа ќе го задржи на клетките во добра состојба
таа уште повеќе ќе се разредува
примерокот со цел да се направи на црвени крвни зрнца свеж пипета се користи
да земете
различен преку мојата крв, таа сега ќе се
исчисти машината со дестилирана вода неа
бидете сигурни дека не постојат честички остаток во
решетка или помеѓу на електроди
е поставување на машината за импулсот кој
ќе ги детектира црвени крвни клетки
сега таа е воведување на овие batsmen во системот
постои надворешен сервери вакуум
што влијае на жива колона
Ова, за возврат привлекува во точната количина
Јас многу го сакам материјал суспензија
и работи на склопни уреди жива поминува
до прекинувачите на машината е вклучен еден на броење на клетките во рамките на дадена
волумен
бројот на белите крвни клетки се врши со
алкохол на црвени крвни клетки, како што го гледате тука
материјали воведе која ќе ги уништи црвени крвни клетки
бојата се менува промени очигледно сега сите што останува
се белите крвни клетки машината е ресетирање
за импулс дека тие се на прагот, која ќе
откривање на поголеми честички како што поминува низ отворот
чистење повторно и материјалот се воведени во системот
уште еднаш брои почнува како жива поминува прекинувачот
и на крајот на пребројувањето на гласовите на читање е донесена од
бирање на машината
мачка предметот го мери процентот на клетки во крвта
на плазма Курт предметот се определува со центрифугирање е најдобро човек
крв
и додадете слоеви надвор во три
слоеви е докажано тука на нашата графички приказ
врвот Играчот плазма
прави се некаде во близина на 55 проценти
други toons Bassman прикажана овде во жолта
под таа борба мобилен слој е претставен во зелено
и уште под кои тие
црвени крвни клетки се прикажани во
канелени collared слој нормално го на добро ниво се движи од 42
40 од седум проценти во целина ние си оди за да се покаже на методот на капиларна
еден биде прашање може да биде престанок
нашиот техничар и првиот центар ли да се меша примерокот се
анти-коагулант што крвта за да се добие себе добри дисперзија
тогаш таа ќе повлече и други крв во капиларна да
капиларно дејство се базира на крв и нагоре во цевка и
доволно е донесена во два до
овозможи точно утврдување и дели влијае на следните
центрифугата кипер туморите
запечатени со тие малку глина
а во горниот во двете остатоците отворен и автомобили за да се овозможи
атмосферскиот притисок за да се прилагоди на
центрифугирање се одвива како најдобар човек се става во
машина и покриени ќе се центрифугира
и Модератор на скоростите 12.000 вртежи во минута
во траење од три минути
на крајот од три минути центрифугирање
лизгачки процент скала е прилагоден на врвот и на дното на крв
и како што можете да видите тука што има сега, каде што во плазмата слој
мал Buffy слој и
црвени крвни клетки, каде што на дното како што читаме на скалата
тоа покажува дека можел прашање за оваа прес минута, но
е во соседството на 47 проценти се подготвени да
со користење на дамки стапка на крв филм кој се собрани од
прст пункција првиот одбојката
дамки се додава на за покривање лизга
дамка е
дозволено да тече во текот на
Целата површина има слајд неговата лева страна во место за
една минута, а потоа решение визуелниот
е додадена на обојување материјал
на тој начин се кисели дамка и
неутрофилна дамка и
да се постигне
решение на визуелниот се остави во место за период од три минути
тогаш на површина е над оваа линија се мијат
со дестилирана вода
таму, тогаш издвои и
дозволено да се исуши
по што тие не се целосно исушени тие ќе бидат поставени на предметно стакло
и се испитува под потопување во масло Ланза микроскоп
и во ова време на овој процес,
различни клетки ќе се смета
нови маки
го сочинуваат најголемиот број најголем процент на бели крвни клетки
гледаме овде под микроскоп одличен пример љубов
polymarker маркер нуклеарна нови на Фил овие се
членови се гранулоцитните серии кои произлегуваат од
црвени коскената срцевина и секако претставува прва линија на телото и на мобилните
одбрана
левата покрај шминка од 22
40 проценти над диференцијална крвна на бели крвни клетки
лимфоцити прикажана овде се гледа како мала мононуклеарни клетки
мала количина светло сина цитоплазма околу
темно сина јадро функционален лимфоцитите
е да се произведуваат антитела обично се наоѓаат на крајот
во воспалителниот процес под микроскопски секција
моноцити направи четири до осум отсто вкупниот бројот на белите крвни клетки
има голем мобилен со еден овулирани јадро
тие се гледа кон крајот на воспаление
нивната функција е да се исчисти воспалителни сајт
тие се познати како макрофаги
сметките на Сенатот се членови на гранули Сити
серија добиени од црвено коскената срцевина тие имаат боење гранули Хјустон партнер
во цитоплазмата
нивната функција е малку нејасни
иако тие се забележува зголемување броеви за време на алергиска
манифестации и за време на паразитски инфестации
Baeza Фил е третиот член на
гранулоцитна серија што
содржи Baeza полнење боење гранули во својата цитоплазма
неговата функција е прилично нејасни
тоа е мислата дека тоа може да предизвика Хепберн на местото на воспалението
проценка на тромбоцитите е направено врз основа на така
број купчиња чинија ви овозможува да го има во секој
потопување во масло се чувствуваат љубов микроскоп нормален броеви
ќе биде пет или повеќе купчиња на тромбоцити по чувство
претставата ајде да имаат голем број важни функции
тие се важни во започнувањето на механизмот за хор ление
тие придонесуваат за повлекување и часовникот и тие имаат
добар дел да се направи со капиларна интегритет следи бројот на црвените крвни клетки е
направи на бојата контра
еритроцитите се испитуваат за големината и формата боја за време на процесот на
испитување на дамки само
улогата на тромбоцитите Inc многу демант беше
зборуваме на почетокот на оваа може да се тестира од страна на
инкубирање свежо подготвени крв на 37 степени целзиусови
за период од 24 часа на примерокот на
смееше покажува свежо подготвени крв
додека Spaceman на десната покажува
крв, откако застана за 24 часа
тоа повлекувањето на облак далеку од страните во долниот
е видлива
постојат два коагулација студии Ш% вложувања на забар
времето Protomen во парцијално тромбопластинско време
протромбинско време мери механизмот за надворешни згрутчување
и неговите состојки додека парцијално тромбопластинско време
ја мери активноста и механизмите за внатрешна згрутчување на инструментот се користи
во нашата лабораторија е тајмер ПЈРМ интерпозиција коагулација
ова е Ана електромеханички инструмент за мерење
коагулациони својства плазма или серум за дијагностички употреба и за и стекнување на
контрола на човековите терапија
тоа може да се користи за повеќето да бидат сосема занес, оцени дека определби
сега се користи
нашиот техничар ќе се покаже на употреба на инструментот
автоматското од Пат се става
и одредена сума секој агент ќе биде вовлечен во пипета автоматски
тоа е ставено во една од спалната загреана чаши на инструментот
тогаш на пациентот
плазма е вовлечен во чиста цевка
тоа, пак, се додава на реагенс и автоматски
машината почнува да се меша и да се избројат на време
додека не почне да се насети часовник
формирање на часовникот промени на отпорот низ две
љубопитство електроди и на крајот на
згрутчување период тајмерот запира времето се мери во секунди интензивна
секунди
како што е прикажано тука тајмингот на ова беше
22 точка 0 секунди
Верувам дека беше дваесет 2,5 секунди
Во секој случај тоа претставува абнормален
или невообичаено долго тест по овој
тие техничар брише од
електроди и апаратот е подготвен тогаш за
следниот тест на истиот
машини во истите поставувања се користи
за парцијално тромбопластинско време како и за
пена Рахман за три агенти сепак се различни за овие различни
утврдување
на инструментот се користи да се направи одредување на хемоглобин како прилично
лета и фотоелектрически colorimeter и користење на овој инструмент
цела крв е додадена на цијанид соединение конвертирање на тоа да цијано исполнети
хемоглобин
нашиот техничар сега ќе се покаже на употреба на инструментот
Прво на сите инструменти се калибрира со користење на празно
составен бар реагенсот во тест направи
калибрација се врши со поставување на
централна бирање во средина додека калибрирани dialers на
тогаш непознат примерок се наоѓа во предниот дел на фотоелектрически клетки
и калибрирани dialers претвори тогаш до
централната бирање се врати на средина
краен е донесена земени од калибрирани бирање
и со множење тоа со
фактор за конверзија во грама на 100 кубика во целата крв
одредување на хемоглобин е завршена
студии бактериологија се првенствено се користи за идентификација и
организми и да се утврди ефикасноста антибиотици
една техника, која, исто така, се нарекува тестирање антибиотик чувствителност
Грам боењето се користи за непосредна
идентификација некогаш примерок доставуваат на стаклени
за овој боење техника линцура виолетова
Јас грама, а потоа алкохол
на Сафран на се користат за возврат
нашиот техничар ќе се демонстрира
Грам техника боење прв од сите, таа ќе се применува
линцура виолетова до површината на слајд
за 30 сек
ги следниве тоа да таа ќе го отстрани
вишокот дамка кирии
со вода и да одат во
дополнителни следниот реагенс грама Здраво Адам
ова решение се остави во место за триесет секунди, исто така,
потоа повторно на пристап
боење материјал се исплакнат од тогаш тие
слајд е ослободен со неа алкохол
и повторно се мијат
и, конечно, се применува Сафран и решение
за конечниот дамка
повторно, ова е
остави во место за триесет секунди и
на крајот на тој период пристап
се мијат надвор лизгачот е избришани
и суво и потоа
подготвени за гледање под микроскоп ѕвезда техничар ќе ја покажат
обработка на
на swabbed кој беше доставен за култивирање
по огнени двете таа ги отстранува тоа е зошто јас сум
и тестови истражување на површината
сврделот плоча на крвта со цел да го
дистрибуција на материјалот рамномерно
таа ќе се жична јамка која претходно стерилизирани и
понатаму ќе ги дистрибуира до
на материјал околу местото на површината IRV
плоча потоа се инкубираат за период од 24 до 48 часа
на еден од овие одигра господине ако повеќе одигра направено господине
антибиотик за маси може да се стави во зоната на инхибиција
може да се утврди по 24 часа
на авион игра
на колонии можат да се идентификуваат организми
се отстранети за Грам боење и понатаму
микроскопски преглед како пример на
антибиотска осетливост тестови тука имаме
на Малта клупи кои се импрегнирани со
осум различни антибиотици и тие покажуваат различни
како сопственик на иновации ќе забележите еден на десната ознака P
е пеницилин овие се и вработените
инфекции знаат што е прикажано на овие плочки
онаа која се прикажува сега е
осетливи на пеницилин како што е докажано од страна на јасна зона околу плочата
се околу масата и во овој случај
персоналот е бесчувствителен
или резистентни на пеницилин акција, бидејќи не постои зона на инхибиција
покажува
тој е темно и италијански McCann може да се одгледува на
надвор на плачот патишта гликоза дупчалка со спирална бургија со ова е
добар пример имаме Candida колонии расте на петриеви сад
обложен надвор беше Сааб патишта гликоза агар
Од друга игра до
кои ги гледаме овде е од грлото
култура и покажува дистрибуцијата ноември
организми стрептококи персонал
и користење на макро-визуелниот дел се појавуваат во Alice вклучува
едноставен квалитативен биохемиски тестови со користење на комерцијално подготвени тест ленти
нашиот техничар се случува да покажат прв
служите водството тест лента која се користи за одредување добра причина во
урната
Најчесто ова е направено на случаен примерок од урина
во дијабетична осомничен таа ќе се отстрани еден дел од снимката од контејнер
и вметнува во
епрувета кои содржат копнееше од
постои сомневање дека пациентот по кратко изложување
бојата се менува забележани на тестот ден
и тоа е во споредба со бојата на кодот
на садот за тест лента, како што можеме да видиме од нашите споредби
Pez боја тестот де промени
и е приближна на Пон добра причина во заработил некаде помеѓу
тие го освои тесна во две нивоа плус лабораторија стапчиња се произведени од страна на
работа на игри компанија може да се користи за повеќе тестирање
како тие заработуваат вклучувајќи квалитативна определби за крв
Били Рубен копчињата гликоза
и протеини нашиот техничар ја стави на тест
или лаборатории кур во примерокот од урина
изложување на вас познат дијабетичари тука во
и сега е споредување на нивото на гликоза во
јагнешко месо стек со боја кодирање на страната на бандаж
можете да видите има повеќе бои лакови тука што ќе се покаже
пет различни области, кои се тестирани од страна на лента
клиничка лабораторија има многу апликации во дијагнозата
податоците треба да се запознае темелно со собирањето и
примероци за лабораториски анализи
некој да се запознае и со обработка на примерокот во
лабораторија
така што тој може да ги интерпретира лабораториска грешка како можност
кога лабораториски извештај не се поклопува со клиничко однесување на вртоглавица
сте биле слушање на
Мичиген Факултетот за стоматологија која е посветена на поддршката на отворено учење
и отворени образовни ресурси
оваа снимка се лиценцирани според лиценцата Криејтив комонс тоа може да се користи во
дистрибуира за непрофитабилна употреба
Ве молиме да се припише материјали на Универзитетот во Мичиген Факултетот за стоматологија
и редистрибуира под исти лекции за повеќе информации за тоа како овој и
други универзитет во Мичиген Факултетот за стоматологија снимките може да се користи
посетете www татко дент во UMich
дека EDU намали моите синови

Share this subtitle


Description

Explains and shows different laboratory procedures used in diagnosis: hematology blood work up, bacteriology and biochemistry. Orig. air date: JAN 3 72

This is part of the Open.Michigan collection at:
http://open.umich.edu/education